Mısır'da Temel Eğitim Sistemi dinî ve genel olmak üzere iki alanda şekillenmiştir.
1) Dinî Eğitim sistemi Ezher Üniversitesi tarafından yürütülmektedir. Dinî eğitim, okulöncesinden ilkokul, ortaokul, lise, lisans, yüksek lisans ve doktora gibi tüm aşamalar kendi içerisinde bağımsız bir yapı ve programa göre tanımlanmıştır. Dinî Eğitim, Ezher Rektörü/Şeyhi tarafından yürütülmekte olup halihazırda Ezher Şeyhi Prof. Dr. Ahmed et-Tayyib tarafından temsil edilmektedir.
2) Genel Eğitim Sistemi, Terbiye ve Talim Bakanlığı tarafından yürütülmekte olup halihazırda Terbiye ve Talîm Bakanı Dr. Rıza Hicazî tarafından temsil edilmektedir.
3) Üniversite Eğitimi, Yüksek Öğretim ve Bilimsel Araştırma Sistemi olarak tanımlanmaktadır. Bu eğitim, 2 yıllık Yüksek Okullarda, 4 yıllık Akademi ve 4 yıllık Üniversitelerde ve Enstitülerde verilmektedir. Bu eğitim sistemi, Yüksek Öğretim ve Bilimsel Araştırma Bakanlığınca yürütülmekte olup Yüksek Öğretim Bakanı Dr. Eymen 'Âşûr tarafından temsil edilmektedir.
Mısır'da Eğitim, Zorunlu Temel Eğitim (Birinci Kademe 6+3), Zorunsuz Lise (İkinci Kademe +3) ve Yüksek Öğretim (2 ve 4) olmak üzere üç ana süreç olarak şekillendirilmiştir. Bu eğitim-öğretim aşamaları arasında geçiş, değerlendirme ve yerleştirme sistemleri, birinci ve ikinci kademe sonlarında yapılan genel sınavlarla belirlenmektedir.
Liselere Geçiş Terbiye ve Talim Bakanlığınca yapılan Birinci Kademe Diploma Sınavı (İmtihânu'ş-Şehâde el-İ'dâdiyye) ile; Üniversiteye Geçiş ise İkinci Kademe Diploma Sınavı (İmtihânu'ş-Şehâde es-Sâneviyye) yapılan merkezî sınavla ve başarı puanına göre yapılmaktadır. Bu sınav modeli, ülkede din eğitimini veren Ezher'e bağlı Birinci ve İkinci Kademe Okullarda ve Askerî, Spor ve Meslek Lisesi statüsündeki okullarda da takip edilen müferadata göre aynıyla uygulanmaktadır.