
GÖREV VE SORUMLULUKLARIMIZ
(1) Eğitim müşaviri, ilgili mevzuatla kendisine verilen görevlerin, yapacağı iş bölümü çizelgesine göre, kendisine bağlı personel vasıtasıyla yapılmasından ve eğitim müşavirliği adına temsil ve ağırlama görevlerinin yerine getirilmesinden sorumludur.
(2) Eğitim ataşesi, eğitim müşavirinin yaptığı iş bölümüne uygun olarak kendisine verilen görevleri yerine getirmekle yükümlüdür. Eğitim müşavirinin geçici olarak görevden ayrılması hâlinde ona misyon şefinin onayı ile eğitim ataşelerinden birisi vekalet eder.
(3) Eğitim müşaviri ve eğitim ataşesinin başlıca görevleri şunlardır:
a) Görev alanındaki hizmetlerin daha iyi yürütülmesini ve geliştirilmesini sağlamak, gerektiğinde ilgili makamlara teklifte bulunmak.
b) Yurt dışı teşkilatı bünyesindeki gerekli iş bölümünün yapılmasını, yazışma ve işlemlerin hızlı, düzgün ve doğru bir şekilde yürütülmesini, gerekli kayıt, defter ve dosyaların düzenli tutulmasını ve arşivlenmesini sağlamak.
c) Görev alanında bulunan, Bakanlıkça açılan her derece ve türdeki okullarda ders kitapları ve diğer araç-gereçlerin zamanında temini için gerekli tedbirleri almak.
ç) Okullarda ve diğer eğitim kurumlarında yapılan sınavlar ile Yükseköğretim Kurulu tarafından yapılan sınavların zamanında ilgili kurumlara duyurulmasını, sınav yerlerinin tespitini ve sınavların sağlıklı bir şekilde yapılmasını sağlamak.
d) Görev alanında bulunan okullar ile Türkiye Türkçesi Eğitim-Öğretim Merkezleri ve diğer eğitim kurumlarında görevli eğitim personeli için personel dosyası tutmak, bu konuda Bakanlık ile koordinasyonu sağlamak, mevcut yönetici ve öğretmen sayılarını ve gelecek öğretim yılı için gerekli ihtiyacı ilgili makamlara zamanında bildirmek.
e) Okullar ve diğer eğitim kurumlarında görevli yönetici ve öğretmenlerin üstün başarılı olanlarını tespit etmek, taltif edilmeleri için ilgili makamlara teklifte bulunmak.
f) Görev alanında bulunan okul ve diğer eğitim kurumlarında görevli yönetici ve öğretmenlere gerektiğinde yetkisi kapsamında bulunan disiplin cezalarını vermek.
g) İlgili ülke ve kuruluşlarla eğitim alanında ilişkileri geliştirmek.
ğ) İlgili ülke makamları ile imzalanan ikili anlaşmalar, protokoller, mutabakat zabıtları ve daimi komisyon toplantılarının gerçekleştirilmesini, alınan kararların uygulanmasını izlemek ve değerlendirmesini yapmak.
h) İlgili kanun ve yönetmeliklerle belirlenen eğitimin amaçlarının okul ve diğer eğitim kurumlarında gerçekleştirilmesini sağlamak.
ı) Ortak Türk Dili ve Türk Tarihi alanlarındaki çalışmaların yaygınlaştırılmasını ve yararlı bir şekilde yürütülmesini sağlamak.
i) Öğrenim görmek üzere ilgili ülkeye giden Türk öğrencilerle ilgili her türlü işlemleri yürütmek, istatistiklerini tutmak, ülke yetkilileri nezdinde sorunlarının çözümü yönünde girişimlerde bulunmak.
j) Öğrenim görmek üzere ilgili ülkeden ülkemize gelecek öğrencilerle ilgili olarak seçim, sınav, denklik ve benzeri iş ve işlemleri yürütmek.
k) Okullarda ve diğer eğitim kurumlarında uygulanan eğitim programlarının hazırlanmasını ve geliştirilmesini sağlamak, uygulamada karşılaşılan aksaklıkların giderilmesi için ilgili makamlar nezdinde girişimlerde bulunmak ve çözümlenmeyen hususlarda Bakanlığa rapor sunmak.
l) Bakanlıkça açılan Türkiye Türkçesi Eğitim-Öğretim Merkezlerinde yapılan çalışmaların geliştirilmesini, denetlenmesini, merkezlerin daha verimli çalışması için gerekli tedbirlerin alınmasını ve ilgili makamlara bildirilmesini sağlamak.
m) Okullar ve diğer eğitim kurumlarının çalışma takvimini hazırlatmak ve uygulanmasını sağlamak.
n) Okullardan ve diğer eğitim kurumlarından gelen bütçe tekliflerini incelemek, değerlendirmek ve gerekli ödeneğin sağlanması için ilgili makamlara teklifte bulunmak.
o) Yurt dışı teşkilatına ayrılan ödeneklerin mevzuata uygun olarak dağıtım ve sarf işlemlerini yapmak, bu konudaki işlemleri denetlemek.
ö) Öğrenim amacıyla ülkemizden ilgili ülkeye giden öğrencilerle ilgili istatistiki bilginin toplanmasını, değerlendirilmesini sağlamak, bunlarla ilgili formları kayıtlara uygun şekilde doldurmak, ilgili makamlara bildirmek.
p) Okullara ve diğer eğitim kurumlarına devam eden öğrencilerle ilgili istatistik bilgileri toplamak, değerlendirmek ve ilgili makamlara bildirmek.
r) Yurt dışı teşkilatının yürüttüğü hizmetlerin çabuk ve verimli yürütülmesini sağlamak için araştırma ve planlama yapmak.
s) İlgili ülkenin eğitim sistemini incelemek, gelişme ve değişmeleri izlemek, rapor olarak Bakanlığa sunmak.
ş) Okullar ve diğer eğitim kurumlarını belli bir plan içinde denetlemek veya denetlenmesini sağlamak, eksiklikleri ve aksaklıkları gidermek için gerekli tedbirleri almak.
t) Gerekli görüldüğünde yönetici ve öğretmenlerle ilgili inceleme ve soruşturma yapmak veya Bakanlığımız yetkililerince yapılmasını sağlamak için teklifte bulunmak.
u) Öğrenim görmek üzere ilgili ülkeye giden Türk öğrencilere yönelik rehberlik ve danışmanlık hizmetlerini yerine getirmek.
ü) Ülkemizin ve diğer ülkelerin aynı konumdaki görevlileri ile paralel çalışmalarda bulunarak varsa zararlı faaliyetleri önlemek üzere gerekli tedbirleri almak, milli menfaatlerimizi daima ön planda tutmak, ilgili ülkenin eğitim-öğretim kurumlarıyla temas kurarak incelemeler yapmak suretiyle tespit ve tekliflerini Bakanlığa sunmak.
v) İlgili mevzuatla ve Bakanlıkça verilen diğer görev ve sorumlulukları yerine getirmek.